Skriv-wannabe

lördag, mars 11, 2006

Kap 13- hela nya med ändringar

Som vanligt, publicerar en sak och sen kommer massa ändringar. Jag gillade delar av förra kap 13 jättemycket, men de kändes inte rätt. Lite för nonchalanta.

Kap 13 - nytt

Förra gången hon stigit upp efter mindre än fem timmars sömn hade hon känt sig överkörd av ett tåg. Den här morgonen vaknade hon sakta och skönt och snurrade över på rygg och sträckte långsamt ut sig och hela kroppen. Luktade på sin arm, försökte känna doften, lät händerna glida över brösten, försökte minnnas precis, gled nerför magen, försökte få fram samma.
Bra, men inte ens i närheten.

Jag ger mig själv idag, tänkte hon. Alla sportmänniskor som misslyckats i en viktig tävling säger jämt att de ska tillåta sig att vara förbannade och besvikna i en dag och sen ska de satsa på nytt och fortsätta med träningen. Jag får en dag att spela om allting i nonstop-repriser. Händer lukt smak hår armar mun tunga doft svett hud ögon röst tyngd ljud. Han. Hur mycket jag vill. Sen, imorgon, ska jag ångra mig, glömma, bli förnuftig igen och få dåligt samvete. Imorgon.
Hon luktade sig under armarna. Hon skulle ha snott med sig hans t-shirt att sniffa på. Eller örngott, eller kalsingar. Eller han. Då skulle det inte göra något att hon duschade av sig det som fanns kvar nu.

”God morgon.”
Gunilla och Torbjörn svarade förvånat. ”Att man skulle få se dig så tidigt uppe. Du kom väl inte hem förrän jättesent igår?”
”Mm. Jätte.” Stella hällde hett vatten i en kopp och började doppa en tepåse upp och ner.
”Gick det bra?”
”Ganska.” Stella doppade vidare.
”Ska ni ses mer?”
”Vet inte.” Hon slängde tepåsen i slaskhinken och knixade smidigt igen skåpluckan med höften, fixade två ostmackor med tunna paprikaringar och lite torkad basilika på, tog koppen och slog sig ner vid bordet. Bådas blickar uppmärksamt fästa på henne. ”Vad är det?” Hon kollade ner på sina kläder om det var någon stor fläck hon inte märkt på t-shirten hon dragit på sig innan hon gick ner.
”Ja, säg det du?” log Torbjörn. ”Det är ju du som visslar och har dig. Sinatra. Fly me to the moon.”
”Gjorde jag? Oj då.” Stella smålog. ”Jag vaknade på gott humör. Jag måste ha sovit så himla bra inatt.”
”Då så.” Gunilla blinkade åt henne. ”Det är så det ska vara. Ska du med på promenad om en trekvart?”
Stella tittade ut genom fönstret, ännu en fin dag med klarblå himmel och sol. ”Absolut!”

”Nu har du börjat dansa också” anmärkte Torbjörn.
”Har jag? Men det är för att det ska bli så kul att gå stavgång på Ormberget” fnissade Stella. ”Håller ni inte med?”
”Ja, helt klart.”
”Markus ringde igårkväll, medans jag kommer ihåg det. Vid halv tio, tror jag.”
”Ville han att jag skulle ringa? Sa han något särskilt?”
”Nej.”
”Bra.”

Anna-Karin ringde medan Stella stod och dansade / visslade / fixade kycklingsallad till lunch. Bekräftade dagens middag, vid fem, fast Stella kunde ju dyka upp när hon ville om hon behövde använda datorn innan, och killarna och Robban hade just åkt iväg till Pite Havsbad så de skulle bli en lugn och exklusiv liten bjudning ikväll.
”Du låter så glad” avslutade A-K. ”Du har inte ångrat dig om igår alltså.”
”Vaddå?” undrade Stella förskräckt. Tänk om Gunilla sagt något, trots allt?
”Bröllopet.”
”Åh, ja. Det. Nej, det var bara bra. Du, nu piper äggen här. Vi ses.”

”Vill du ha bilen ikväll?” frågade Gunilla. ”Jag måste åka och tanka i såna fall.”
Stella såg på klockan. Kvart över två. Det var fortfarande gott och väl inom tjugofyratimmarsgränsen. ”Vet du, jag tänkte ändå ta en sväng förbi stan innan. Det är ju så fint väder. Och jag vill kolla lite böcker på bibblan. Så jag tror jag cyklar.”

”Har du simmat idag? Du luktar bassäng och för rent” klagade hon när hon borrade in ansiktet i hans ljumskar.
”Är det dåligt?”
”Ja. Dubbeldusch, va?” Hon nosade sig uppåt. ”Och vad är det här, en annan deo? Det var inte den du hade igår.”
”Skriv en lista över tillåtna substanser då, fröken Lundman. Det verkar vara mycket petigt det här.”
”Enkelt. Inga konstiga dofter.”
”Och jag som hela tiden trott att tvål och vatten och after shave var något som tjejer uppskattade.”
”Inte den här tjejen och inte på den här killen. Du ska bara lukta du, Johan.”

Dom låg i en klibbig, svettig sked efteråt. ”Är du mer nöjd med mig nu?” mumlade han trött bakom henne.
”Mycket.” Hon lyfte på hans arm och såg på armbandsklockan. Tio över fyra. ”Fast jag ska vara hos A-K vid fem. Och jag måste cykla dit. Snart.”
Han grymtade något oförståeligt och hon flätade in sina fingrar med hans. ”Får jag låna en handduk?” Hon kysste hans fingertoppar en efter en. ”Johan? En handduk?”
”Hmm?” Han halvsov redan. ”Garderoben. Hallen”

”Hej då, sömntuta” viskade hon när hon var duschad och påklädd igen.
Han blinkade grusigt till några gånger. ”Ska du gå?”
”Jag måste.” Stella drog upp lakanet över honom. ”Du fryser ju.”
”Jaha, men. Vänta.” Johan gnuggade sig i ögonen. ”Okej. Jaha.” Den här gången höll han inte fast henne när hon böjde sig ner och kysste honom. ”Jaja.”
Stella sa inte ”vi ses, Johan” när hon gick.

Anna-Karin hade köpt alkofria öl till henne och riktigt vin till sig själv. Parasollet var uppspänt och bordet var dukat och med dip, morötter och selleristavar. Musik från stereon som var flyttad till köksfönstrena. En mycket förväntansfull min från Anna-Karin när hon knäppte på den och Howard Jones strömmade ut. ”Lägg av!” tjöt Stella förtjust. ”Har du sparat dina gamla band?”
”Det är ju på cd, baby.” Anna-Karin dansade runt med sin drink och svängde på höfterna. ”All gammal skit kommer ut i best of-samlingar nuförtiden. Tv-shop! Världens grej. Har du inte sett reklam för den här?”
”Inte en enda gång. Är Wham, Last Christmas med? Den där, vad hette han, Neverending Story? Och Madonna, tidig Madonna?”
”Och Rock me, Amadeus och Europe och Sabrina. Vi har alla låtar! Tacka Best of the 80s för det du!”
”A-K, du måste spela av den här åt mig!”
Dom bröt ihop i en fnissattack.

Allt gick bra första tiden. Festigt. Fartigt. Fnissigt. Tv-shop-musik. Sen började det komma. Hårsträngen ner från hans navel. Sättet han flämtade till på när. Hur han rullade runt och fick henne under sig och hur hon. Hans handflator över hennes. Hans mun över hennes. Hur ingen sagt något. Hon hade haft en klatschig replik på tungan men den behövdes inte när han öppnade och drog ner henne i knäet och hon kunde bara följa med och han smakade kaffe men annars var allt från inatt var tillbaka, likadant, samma, annorlunda, säkrare, snabbare, blygare, ledsnare, gladare. Och sen. Luktprat. Och sen tyst, och mer igen, och tyst.
Du, jag gill.
Åh, din doft, jag älsk.
Jag vill stann.
Eller du, följ.
Håll.
Jag.
Ring.
Joh.
Inget sagt. Hon lade sig på sidan, han kröp upp bakom henne och hon kopplade ihop sina händer med hans. Tysta. Sen låg de så och hon kände hans andetag tätt mot sin rygg. Vet du hur myck.

”Anrop till Stella, hallå hallå” sa Anna-Karin. ”Dags för nästa öl?”
Vad gör han nu? Har han vaknat? Vad ska han göra ikväll? Vad har han på sig? Har han duschat? Vad tänker han? Om mig? Vad tror han?
Vad sa A-K?
”Går det bra om jag kollar bröllopsmejlen?”

Medan kolen blev kol gick Stella upp till arbetsrummet. Flera rsvp-mejl på gårdagens ”tragiska besked” som någon kallade det för. Tragiskt är väl att ta i, snörpte hon. Det är ju ingen buss med hundra personer som kört av en bro. Sånt är tragiskt. Det här är.. olyckligt.
Hon printade ut listan med de som inte svarat och mejlade till Markus att det var lättast om han kontaktade dem, eftersom hon inte hade nät och inte kom åt telefonnumren lika lätt och yada yada yada. Sms-ade honom om det också för säkerhets skull efter att återigen ha öppnat en mobil som var överfull av meddelanden från gäster. ”Ring om du vill, ska vi ta en fika?, så fruktansvärt jobbigt för er, lycka till nu att ta tag i den här processen.”
”Stella!” ropade A-K nerifrån efter ett tag. ”Är du klar snart?”
”Kommer!” Stella avslutade och fick precis ett sms från m ”ok. kan ringa dig sen. hemma vid 9? jag på väg t trän nu. puss hej”.
”fint” sms-ade hon tillbaka. ”träna lugnt. hörs.”

Back to the 80s cd 2 och grillad lax med couscous och grönsaker. En väldigt pigg Anna-Karin. En mer och mer trött Stella.
Tänk om han trodde att han var hennes Markus-hämnd. En konferens-otrohet mot en semester-otrohet. Sen skulle båda vara mer kvitt på familjeterapin. Rensa luften och säga att det stod 1-1 och därmed bättre läge att börja om. Ingen skulle kunna skylla mer på den andre för båda hade gjort samma grej. Markus hade sagt att han och Petra legat med varandra en fem sex gånger. Stella antog att det var tillfällen de haft sex, inte det faktiska antalet gånger. Hon hade haft två tillfällen med Johan och de var redan upp i fem sex gånger, lite beroende på hur man räknade. Clinton-sättet eller inte. Och sen hade Markus gått tillbaka till Stella, och Stella skulle gå tillbaka till Markus. Det enda som saknades i hennes fall var några bilder. Hon började till och med förstå det mer och mer också, att det fanns foton.
Vad skulle Cissi säga om det här? ”Men nu får du väl ge dig. Du tar äntligen ett beslut och ställer in bröllopet efter flera veckors koma och sen förstör du allt genom att ha sex med första bästa. En handikappad! Har du spårat ur helt, gumman? Hur moraliskt var det på en skala?! Vaddå tror du gillar på riktigt? Hur kan du ens tänka i de banorna. Gillar hit och gillar dit. Sätt dig och ring en barnmorska, du. Eller din blivande man. Du vet, Markus. Är han så bra den där killen? Ha! Du, det spelar ingen roll hur så bra du tror att han är. Han är ju bara din rebound-kille, ser du inte det? Lite ovanligt att välja en sån, men rebound-kille är han vare sig du tror det eller ej.”
”Stella, vad är det? Du ser så dyster ut. Du verkade ju superpigg tidigare idag?”
”Förlåt, förlåt. Jag blev plötsligt helt slut. Helt.”
Och illamående med huvudvärk.
Han fick inte tro att han var en Markus-hämnd, rebound-kille, första bästa.
”Vill du ha vatten?”
”Ja. Har du massa is till?”

När Robban svängde in med två sovande killar i bilen vid halv nio började hon tacka för sig. Cyklade hem, kände sig som att det var på vippen att hon skulle orka ända fram.
Vinkade slappt till Gunilla som satt och löste korsord i köket. ”Jag måste sova. Nu. Om Markus ringer så säg det. Vi får höras imorgon.”

torsdag, mars 09, 2006

Kap 13 - del 3

Kap 13 del 3 - inte klart än men nu är jag klar med dagen... helt stel efter maratonsession här!

”Vill du dela mina alko-fria öl med mig? Dom smakar nästan som på riktigt.”
”Gärna.”
Stella drog fram en stol och satte sig bredvid honom.
”Förlåt” sa han lågt och snabbt. ”För ett onödigt gräl.”
”Snacka om det” sa hon. ”Vart åkte du? Hem?”
”Körde runt. Och sen köpte jag blommor till värdinnan.”
Det stod en blå och röd bukett på bordet. ”Åh. Smidigt.”
”Ja, eller hur?” Johan såg också på buketten. ”Blommor har alltid varit en viktig beståndsdel i min psykopatiska charmoffensiv.”

Det var roligt att iaktta Anna-Karin. Från darrig och självmedveten värdinna som skulle vara så PK och rätt som möjligt och framförallt undvika att ”få slag!” till mer och mer avslappnad gamla vanliga A-K under loppet av fyrtiofem minuter. Det var intressant att se Johan köra hela sin psykopatiska charmoffensiv också. Inte för att han nonchalerade Stella det minsta, men de två sa knappt något internt till varandra första tiden medan han och A-K bekantade sig.
Han vill verkligen att hon ska gilla honom, slog det Stella efter en stund. Han vill bli godkänd av henne, och därmed av mig.
Hans högerhand vilade på armstödet, två decimeter från henne, och hon krokade i sitt lillfinger i hans. Han lät diskret sin arm glida ner och höll om hela hennes hand under bordet så att inte Anna-Karin skulle se det.
”Men, stämmer det verkligen att det var på Kvantum?” frågade A-K och bytte galant samtalsämne från prisvärda vinboxar. ”Som ni träffades nu? Bara hips vips eller?”
”Jaa..” svarade Johan dröjande och kramade uppfordrande Stellas hand där under bordet. ”Hips vips. Samma dag som jag hade fest så då... Det var ju liksom lite kort att bara prata där, då när jag skulle ha fest. Så Stella kom på den.”
”Verkligen. Och sen så?” fiskade A-K ännu mer och Johan kramade ännu mer. Stella sa inget med flit, log bara mot A-K och såg i ögonvrån hur Johan väntade på att hon skulle ta över svarandet. Hon gjorde inte det.
”Ja, och sen så.. råkade Stella stöta ihop med Max på Domus och då skulle vi just kolla på en film, allihop.”
”Jaså?” Anna-Karin var inte alls nöjd än nu när det faktiskt verkade finnas massa fler gånger.
”Sen var vi väl och åt sushi efter det?” fortsatte han tveksamt. ”Det är ungefär det. Och nu är vi här. Eller hur? Stella?”
Han hade bara valt tillfällen som var i sällskap med andra eller på offfentlig plats. Smart. ”Fast jag åt ingen sushi för det var då jag började misstänka att jag var gravid, så jag tog en wok.”
”Minsann?” Anna-Karin höjde ett förvånat ögonbryn och Johan vände sig helt mot Stella. Hans blick såg ut att signalera ”ta över nu, kvinna, säg precis vad du vill, jag är ute”.
”Ungefär så, ja.” Hon ryckte på axlarna. ”Det är rätt coolt bara hela grejen. Tänk på alla ”om” som dyker upp. Om jag inte känt för att lämna Stockholm ett tag. Om Gunilla och Torbjörn åkt på sin semester en dag tidigare eller en dag senare. Om jag inte lånat en cykel och råkat hamna på Kvantum. Ja, allting. Om jag inte fått ett nytt jobb för ett år sen.”
Anna-Karin höll upp sitt tomma vinglas. ”Om jag inte druckit upp det här. Hjälp mig fixa lite juice, Stell. Johan, vad vill du ha? Fusk-öl, Cola, vin, vatten, juice?”
”Vatten.”

”Det är sant?” Anna-Karin hällde upp mer vin i sitt glas. ”Stella, hallå? Är det sant?”
”Ja.”
”Varför? Hur tänker du? Vad ska du göra med honom? Är det en hämnd på Markus?”
”Inte alls.”
”Är det en utlevd tonårsfantasi? Femton år senare, the Johan Falkman concept, du kunde inte låta bli för gamla tiders skull?”
”Nej, inte det heller.”
”Men vad då?”
”Jag vet inte. Du behöver inte fråga så mycket för jag vet inte. Det var inget planerat.”
”Nej, det är ju sällan det. Tror du Markus planerade sitt första gången?”
”A-K.”
”Sen då? Vad ska du göra sen? Har du inte tänkt på det?”
”Bara hela tiden. Fast han vet, A-K. Han vet om bröllop och Markus och allt. Och att jag åker på söndag.”
”Så det är en hämnd, och du utnyttjar honom. Otroligt bra val, Stell, riktigt moraliskt.”
Nej. Jag skulle aldrig välja Johan om jag bara skulle hämnas. Och jag menar inte på grund av någon moralisk djäkla grund som har med rullstolar att göra.” Stella såg vädjande på Anna-Karin. ”Jag vet vad du tänker, men kan jag få ett roligt dygn och sen blir allt som vanligt igen? Det vill säga skitjobbigt. Jag lovar att jag ska tänka på framtiden och bli rationell och ansvarsfull. Imorgon. Just nu så vill jag mest. Du ser ju hur bra han är?”
”Det är exakt det jag menar.”
Stella tog en smutt-klunk av hennes vin. ”Och i Danmark så rekommenderar dom bara att kvinnor drar ner på mängden alkohol, inte att dom slutar dricka helt.”
”Vad menar du med det?”
Stella log och skakade på huvudet. ”Ingen aning. Var har du den där juicen?”

När Robban kom hem och packade ut två sovande killar vid halv nio-tiden så började Stella och Johan tacka för sig.
”Jättekul att du kom” strålade Anna-Karin till Johan. ”Verkligen.” Sen mindre strålande till Stella. ”Och du och jag, vi hörs imorgon, va? En helt ny dag att sätta tänderna i.”
”Det ser jag fram emot.” Stella log. ”Tack för middagen, och allt extra. Ovärderligt, sanna mina ord.”

”Vill du hämta cykeln eller åka hem?” frågade Johan i bilen.
”Du får bestämma. Det du tycker är bäst.”

Kap 13 del 2

”Hur mycket har vi träffats, du och jag?” frågade han när de nästan var framme. Stella började räkna efter högt, men han avbröt henne. ”Jag vet redan, men jag menade för Anna-Karin. Om hon frågar, som hon säkert gör. Är det fortfarande tio gånger då?”
”Åhå.” Stella bet sig i läppen. ”Ja, vi kan kanske inte komma direkt från sex i duschen. Ett par gånger. Håller det?”
”Vad gjorde vi? Vilka gånger är det?”
”Tror du det är så himla noga?” Hon såg häpet på honom.
”Ja.” Han tittade tillbaka. ”Stella, hon kommer ju att fråga någonting. Och eftersom vi inte kommer direkt från sex i duschen, så säg vad jag kan säga så att det inte blir så... krångligt.”
”Har du gjort det här förr?”
”Vad är ”det här”?” frågade han.
Det här” att vara tillsammans med någon och sen sitta och planera vad man ska säga för att det inte ska märkas!”
”Nej” svarade han surt. ”Men det kanske är..”
”För du verkar så djäkla slipad. Du tänker på saker jag inte ens reflekterat över, och du bara ”hur många gånger har vi” och bla bla bla. Säkert, Johan?”
”Men skärp dig.” Han blängde på henne. ”Tror du det spelar någon roll för mig vad hon får veta? Jag tog för givet att du ville hålla det hemligt för det är ju du som ska tillbaka och ringa familjeterapeut och barnmorska. Eller hur?”
”Kom du plötsligt ihåg det nu? Och du har glömt det hela senaste dygnet? Och det är förstås mitt fel?”
”Har jag sagt att det är ditt fel?”
”Det låter så.”
”Allvarligt talat” utbrast Johan frustrerat. ”Det här är ju helt otroligt. Stella, kom igen. Jag ville inte bråka, jag ville...”
”Vad?!”
”Inget” fräste han. ”Jag släpper av dig, det blir bäst.”
”Perfekt” spottade hon ilsket tillbaka.
”Ja. Helt djäkla perfekt.”
”Höger här. Det är fjärde på vänstra sidan. Fjärde, Johan, fjärde. Stopp!”
Den här gången stängde han inte av bilen, växlade inte ens om till P utan satt bara med bromsen i och obligatorisk hård blick. ”Varsågod” sa han syrligt. ”Trevligt att stå till tjänst.”
”Tusen tack” kontrade hon i samma stil. ”Ha en trevlig sommar. Hoppas du får skitbra väder.” Hon slet åt sig väskan, klev ur och drämde igen dörren efter sig och han körde iväg med en rivstart.

”Är det bara du? Var är den hemliga gästen?” frågade Anna-Karin och spejade nyfiket runt när Stella plingade på och plöjde sig rätt in till badrummet för att snyta sig.
”Förhinder.” Stella skvätte massa kallt vatten i ansiktet, sket i att mascaran och allt försvann, måste bara få stopp på. ”Akuta förhinder.”
”Vad är det med dig?” Anna-Karin kom in efter henne. ”Gråter du?”
Stella skakade på huvudet bakom handduken. ”Nej, nej, nej” med äkta gråt-falsettröst.
”Åh, gumman.” Anna-Karin kramade om henne. ”Var det Markus som var hemliga gästen som fick förhinder?”
”Markus? Markus?!” Ett skratt bubblade upp i Stella. ”Markus! Vad tusan skulle han komma hit och göra! Nej, vet du vad.”
”Näähää..” Anna-Karin pressade fram ett osäkert leende. ”Så du är inte ledsen? Du mår bra?”
”Ja! Det var bara så komiskt att du tänkte Markus. Herregud! Vi har en tjejmiddag istället, du och jag. Det är väl inte det sämsta?”
”Vet du vad jag köpte till dig på Systemet, alkofri öl. Den är faktiskt okej.”
”Super!” Stella ansträngde sig för att få ihop ett riktigt glatt ansikte. ”Korka upp en direkt, jag kommer ut om två minuter.”

För-öl och dip med morötter och selleristavar under parasollet på verandan. Musik från stereon som var uppställd i köksfönstret. En mycket förväntansfull min från Anna-Karin när hon knäppte på den och Howard Jones strömmade ut. ”Lägg av!” tjöt Stella förtjust. ”Har du sparat dina gamla band?”
”Det är på cd, baby.” Anna-Karin dansade runt med sin drink och svängde på höfterna. ”All gammal skit kommer ju ut i best of-samlingar nuförtiden. Tv-shop! Världens grej.”
”Har du Wham, Last Christmas? Den där, vad hette han, Neverending Story? Och Madonna, tidig Madonna?”
”Och Rock me Amadeus!Tacka Best of the 80s för det du.”
”A-K, du måste spela av den här åt mig!”
Dom bröt ihop i en hysterisk fnissattack.

Medan kolen blev kol slank Stella upp till arbetsrummet för en snabbkoll på bröllopssituationen. Flera rsvp-mejl på gårdagens ”tragiska besked” som någon kallade det för. Tragiskt är väl att ta i, snörpte hon. Det är ju ingen buss med hundra personer som kört av en bro. Sånt är tragiskt. Det här är.. olyckligt.
Hon printade ut listan med de som inte svarat och mejlade till Markus att det var lättast om han kontaktade dem, eftersom hon inte hade nät och inte kom åt telefonnumren lika lätt och yada yada yada. Sms-ade honom också för säkerhets skull efter att återigen ha öppnat en mobil som var överfull av meddelanden från gäster.
”Stell!” ropade A-K nerifrån efter ett tag. ”Är du klar snart?”
”Kommer!” Stella avslutade och fick precis ett sms från m ”ok. kan ringa dig senare? på väg t trän nu. puss hej”.
”fint” sms-ade hon tillbaka. ”simma lugnt. hörs.”

Anna-Karin haffade henne direkt hon kom ner för trappen, drog in henne i badrummet. Hon såg helt uppspelt ut. ”Är det något du vill berätta?”
”Ja, det är många som redan har läst mejlet igår så jag tror inte att det blir så svårt att.. ”
”Inte det!” Anna-Karin viftade frenetiskt med händerna. ”Något annat som har hänt sista tiden? Något stort?”
”Barnet?”
”Nämen, vad fan!” Anna-Karin viftade ännu mer. ”Johan Falkman!”
”Vad är det med honom?”
”Det är exakt det jag vill veta! Han är ju här! Där ute!”
”Är han här? Men shit!” Stella vände sig skärrat mot spegeln. ”Hur ser jag ut? Syns det att jag har gråtit? Och min väska är ju där ute. Har du något puder?”
”Här.” Anna-Karin slängde fram en fullproppad necessär. ”Knock yourself out. Men Stell, när var hur? Jag dör om du inte berättar.”
”Okej.” Stella grävde runt och hittade mascara, puder och läppglans. ”Vi träffades på Kvantum förra fredagen och sen har vi setts typ tio gånger. Senaste dygnet har vi haft skitbra sex. Och just innan vi kom hit gjorde vi det i duschen.”
Anna-Karin började skratta och slog sen nervöst handen för munnen. ”Men Gud! Tänk om jag råkar kalla honom för the Johan Falkman? Det var minst tio år sen jag pratade med honom senast. Nej, det var mer! När Laura fyllde arton, för jag skulle göra teoriprovet dagen efter och jag kommer ihåg det just därför. Han skjutsade hem mig och en annan tjej. Du hade ju kunnat förvarna om att det var han, alltså. Jag fick ju helt slag. Helt stum!”
”Det går över fort.” Stella snabbapplicerade lite läppglans. ”En halvtimme, max. Sen är du inne i matchen. Och han är skitbra, du ska få se. Hur ser jag ut?”
Anna-Karin var på väg att öppna munnen och säga något och sen ångrade hon sig och tittade en gång till. ”Lycklig” sa hon förbluffat. ”Menade du det där att..?”
”Kom.” Stella tog henne i handen och de gick ut.

Kap 13

Kap 13

Förra gången hon stigit upp efter mindre än fem timmars sömn hade hon känt sig överkörd av ett tåg. Den här morgonen svävade hon visslande nerför trappan till frukostbordet och Gunilla och Torbjörn. ”God morgon!”
Gunilla såg förtjust på henne. ”God morgon, god morgon. Jag trodde inte vi skulle få se dig så tidigt uppe idag. Det blev sent igår, va?”
”Lite.” Stella hällde hett vatten i en kopp och började doppa en tepåse upp och ner.
Efter två.
”Och då gick det bra, antar jag?”
Strålande, tackar som frågar. Alla gångerna. Till och med första. Bästa första-gången någonsin faktiskt. Ganska otippat med tanke på.
”Jodå.” Stella doppade vidare.
”Ska ni ses mer?”
Hmmm.
”Vet inte än. Det är möjligt.” Hon slängde tepåsen i slaskhinken och knixade smidigt igen skåpluckan med höften, fixade två ostmackor med tunna paprikaringar och lite torkad basilika på, tog koppen och slog sig ner vid bordet. Bådas blickar uppmärksamt fästa på henne. ”Vad är det?” Hon kollade ner på sina kläder om det var någon stor fläck hon inte märkt på t-shirten hon dragit på sig innan hon gick ner.
”Ja, säg det du?” log Torbjörn. ”Det är ju du som visslar och har dig. Sinatra.”
”Gjorde jag? Oj då.” Stella flinade. ”Jag vaknade bara på gott humör idag. Jag sov så bra, eller jag vet inte? Jag känner mig glad.”
”Då så” sa Gunilla. ”Det är så det ska vara. Ska du med på promenad om en trekvart?”
Stella tittade ut genom fönstret, ännu en fin dag med klarblå himmel och sol. ”Absolut!”

Alla sportmänniskor som misslyckats i en viktig tävling säger jämt att de ska tillåta sig att vara förbannade och besvikna i en dag och sen ska de satsa på nytt och fortsätta med träningen. Det här är min dag att vara glad och skamlös och bara gotta mig i allting med det nonstop, sa hon till sig själv. Sen, imorgon, ska jag börja ångra mig och bli förnuftig igen och få dåligt samvete. Men inte riktigt än.
”En minut! Jag kommer!” hojtade hon neråt undervåningen.

”Nu har du börjat dansa också” anmärkte Torbjörn glatt.
”Har jag? Men det är för att det ska bli så kul att gå stavgång på Ormberget” fnissade Stella. ”Håller ni inte med? Det är ju en fantastisk dag idag!”
”Ja, helt klart.”

Anna-Karin ringde medan Stella stod och dansade / visslade / fixade kycklingsallad till lunch. Bekräftade dagens middag, vid fem, fast Stella kunde ju dyka upp när hon ville om hon behövde använda datorn innan, och killarna och Robban hade just åkt iväg till Pite Havsbad så de skulle bli en lugn och exklusiv liten bjudning ikväll.
”Du låter så glad” avslutade A-K. ”Du har inte ångrat dig om igår alltså.”
”Vaddå?” undrade Stella förskräckt. Tänk om Gunilla sagt något, trots allt?
”Bröllopet.”
”Åh, ja. Det. Nej, det var bara bra. Du, nu piper äggen här. Vi ses.”

Tolv-snåret kom och gick utan någon lunchgäst. I och för sig helt väntat.

”Vill du ha bilen ikväll?” frågade Gunilla. ”Jag måste åka och tanka.”
Stella såg på klockan. Kvart över två. Det var fortfarande gott och väl inom tjugofyratimmarsgränsen. ”Vet du, jag tänkte ändå ta en sväng förbi stan innan. Det är ju så fint väder. Och jag vill kolla lite böcker. Så jag tror jag cyklar.”

Hon tog trappan i fyra steg, stängde in sig på rummet, slängde sig på sängen. ”Vet du vad jag behöver? En dator med nät som jag kan använda i en halvtimme ungefär.”
”Vet du vad jag har? En dator med nät som du får använda så länge du vill ungefär.”
”Är du hemma?”
”Ja.”
”Då kommer jag. Nu. Jag cyklar.”
”Stella! Vänta.”
”Ja?”
Det hördes att han log. ”Hej.”
”Hej.”

”Du luktar simbassäng och för rent” klagade hon och begravde näsan i hans ljumskar.
”Är det dåligt?”
”Ja. Jag vill ha din svett och din doft. Den är mycket godare än.. himla Dubbeldusch.” Hon nosade sig uppåt. ”Och vad är det här för deo? Det var inte den du hade igår.”
Johan började skratta. ”Skriv en lista över tillåtna substanser, fröken Lundman. Det verkar vara mycket petigt det här.”
”Det är skitenkelt. Var naturlig.”
”Jag kanske till och med luktar så onaturligt att du vill göra det där du skulle på datorn istället?”
”Nej. Du får se till att bli lite svettig.”

Dom låg i en klibbig, svettig sked efteråt. ”Nu måste du vara mer nöjd med mig?” mumlade han trött bakom henne.
”Mycket.” Hon lyfte på hans arm så att hon kunde se på armbandsklockan. Tjugo över fyra. ”Åååh. Jag ska vara hos A-K vid fem. Och jag ska cykla dit.”
”Jag kan skjutsa dig.”
Hon flätade in sina fingrar med hans. ”Du kan väl helt enkelt följa med.”
”Varför det?” frågade han avvaktande.
”För att det vore kul.” Hon kysste hans fingertoppar en efter en. ”Och för att det vore lättare, för mig. Annars kommer jag inte att kunna lyssna så mycket på A-K om jag sitter och tänker på hur du luktar och ser ut och gör hela tiden. Men om du är med så vet jag.”
Han gjorde en gillande grymtning. ”Men..? Jag känner ju inte direkt dom?”
”Johan, du känner ju inte direkt mig heller!”
”Jamen, du fattar. Vad säger dom om jag kommer där med dig?”
Stella kunde se Anna-Karins möjliga min och uttryck när the Johan Falkman oväntat skulle dyka upp där, hemma hos henne, och hon började skratta. ”Jag tror inte du behöver bekymra dig för det. Hon kommer att bli positivt överraskad, så mycket kan jag säga.”
”Mhm..” fortsatte han begrundande. ”Hur bor dom då?”
”Jättefint. Dom köpte hus för några år sen och så har dom..” Stella avbröt sig och log. ”Jaha. Ett radhus, det är kök och uteplats där man kommer in, på samma plan. Åttiotalsbygge, ingen trång liten toalett utan allt normalstort. Kanske två trappsteg upp till ytterdörren, som på Björkskatan. Lite trösklar såklart, men rätt smidigt alltihop. Gissar jag, iallafall.”
Johan o-flätade sin hand. ”Ett villkor bara. Jag måste få duscha innan, med tvål.”
Stella fnissade. ”Det får väl gå för den här gången.”
”Men Stella, säkert?” Han lutade sig över henne. ”Vill du att jag följer med? Du kan säga nej, jag kan fortfarande skjutsa dit dig, det är inget problem.”
”Jaaa. Jag vill. Fatta att jag vill, jag vill, jag vill. Det blir jättekul.”
Och fortfarande helt inom tjugofyratimmarsgränsen.

Nytt i kap 12

Nytt i mitten av kap 12 och neråt!

”Du har fått blommor!” hojtade Gunilla ivrigt så fort hon svängde in på uppfarten. ”Blommor med bud! Dom hängde här på dörren när vi kom hem!”
”Från Markus?” frågade Stella betydligt mindre ivrigt och fick förväntansfulla invinkningar till svar.
Gunilla hade redan ställt upp tre olika stora vaser på köksbänken och hon och Torbjörn stod nyfiket och tittade på när Stella oengagerat vecklade upp pappret och fick fram buketten. Gula och rosa rosor. Långa, stora. Dyra. Minst tjugo stycken, med mycket grönt och vitt fluff i.
”Det här är vad jag kallar en bukett!” utropade Gunilla förtjust. ”Titta! Det må jag säga!” Hon fick ta den största vasen. ”Så vacker.”
Stella läste kortet ”jag saknar dig massor, kom hem snart” medan Gunilla tog fram en kniv och flinkt börjat beskära rosorna. ”Tjugofem stycken” meddelade hon imponerat om antalet. Sen arrangerade hon dem fint i vasen och ställde upp den mitt på bordet medan Stella håglöst satt bredvid och tittade på. ”Vilka blommor!” Gunilla såg uppmuntrande på Stella. ”Det var väl fint av honom?”
”Jo. Det var fint.”
”Blev du inte glad?” försökte Gunilla igen och med ännu mer uppmuntran.
”Joo. Jätteglad” sa Stella och snyftade till. Gunilla och Torbjörn såg oroligt på henne. ”Men vad är det? Vad har hänt? Gick det inte bra hos Anna-Karin?”
”Det är inte det.” Stella slog händerna för ansiktet. ”Jag måste...” Hon skyndade uppför trappan till sitt rum och slängde sig på sängen, tryckte ner huvudet i kudden.
Det hade kunnat gå. Han skulle ha ringt. Hon med. Hon hade kunnat ta ett beslut med Markus och ordna till och Johan hade kunnat vara kvar. De hade kunnat komma fram till något som dög för båda, det hade inte varit för sent. Ingen hade gjort något stort fel än, ingen hade gått över en gräns. Men nu var det gjort. Han skulle aldrig ringa efter det här. Han skulle inte lita på henne. Precis som hon med Markus. Förstört. Helt djävla förstört.
”Skitdjävlaasskithelvete” dunkade hon i kudden.
Gunillas steg hördes uppför trappan och hon kom in och satte sig på sängkanten.
”Stella, vad är det? Har ni bråkat?”
”Vilka då?”
”Du och Markus? Om bröllopet och att du ville ställa in det?”
”Nej. Eller ja såklart, men nej.” Stella snörvlade ner i kudden. ”Det är inte det.”
”Vad är det då?”Gunilla strök henne över ryggen.
"Något annat."
”Vill du prata om det?”
”Jag kan inte prata om det. Jag får inte prata om det.” Hon snyftade ännu mer. ”Så egentligen är det bara bra. Att det blev så här. Det är det bästa.”
”Det verkar inte som det bästa för dig om du är så här ledsen?”
”Jag kommer över det. Jag måste fan det.” Stella kurade ihop sig med armarna över huvdet och Gunilla satt kvar och strök henne tills hon andades lugnare igen.
”Varför måste du komma över det?” frågade Gunilla sen. ”Om jag ska vara ärlig så förstår jag inte varför du är så lojal mot Markus. Det var ju inte bara en obetänksam kväll på en personalfest. Ingen kan säga att du inte har ansträngt dig. Men ingen vill ju heller se dig plåga dig själv. Vad tror du, Stella? Det kanske är dags att ni går vidare.” Hon gjorde en liten paus. ”Ursäkta att jag säger det men det är vad jag tycker iallafall.”
”Jag vet.” Stella vände sig om så hon att låg på sidan och kunde se på Gunilla. ”Men jag vet inte hur jag ska vara utan honom. Ska jag vara ensam hela tiden nu? Jag är så van att han är med, allt, du vet, hur vi har blivit tillsammans med varandra. Det känns som att jag är så annorlunda nu än för fem år sen, och det är så mycket han i mig. Jag vet inte om jag orkar vara utan det.”
”Orkar du med allt det andra som har hänt nu då? Att du ställer in bröllopet, är inte det ett tecken på att du kommer att klara dig? Du är stark, Stella. Du kommer att klara dig, det vet jag. Det har du alltid gjort.”
Nya tårar kom upp och hon pressade Gunillas hand mot sin kind.
”Men jag vet inte om jag är stark” sa Stella långsamt sen och pekfingret följa blommönstret på påslakanet. Flera varv. ”Det är inte bara jag längre.Vi ska ha barn” sa hon sen. ”Jag är med barn. ”
”Är du...?!” Trots det bistra budskapet hon nyss levererat sprack Gunillas ansikte direkt upp i ett jätteleende. ”Åh, Stella! Men vad roligt!”
"Ja, men säg inte till någon. Inte till mamma, eller Markus"
”Du har inte berättat för honom?”
”Jag gjorde testet i torsdags så bara du och Anna-Karin vet. Och Johan.”
Gunilla kom inte av sig en sekund trots att en oväntad Johan plötsligt dök upp i samtalet. ”Är det därför du tror det är förstört?”
”Nej. Jag vet inte vad han tycker om det. Jag vet bara vad han tycker om att jag sagt att jag skulle åka hem i söndags och vi sa hej då och allt blev perfekt avslutat, och nu så stötte vi ihop här, i centrum. Han blev så besviken på mig.”
”Och du med.
Stella nickade med nya tårar hängande i ögonfransarna.
”Varför sa du det då, att du skulle åka hem?” frågade Gunilla.
”Jag tyckte det var smartast att inte träffa honom mer.”
”Varför det?”
För att jag gillar honom.”
”Jaha, och?”
Jaha, och?” Hon såg upp på Gunilla. ”Gillar honom som i gillar-gillar honom? Du kan inte ta så himla lätt på det?! Tror du jag kom upp hit för att leta efter en ny man?”
”Nej, men det har jag väl inte föreslagit heller. Jag tänkte mer på att du verkade mycket gladare och lättare nu när vi kom tillbaka. Om det har med honom att göra eller något annat, det vet ju inte jag. Men måste du stryka honom från listan bara för att du gillar honom? Kan du inte hitta ett sätt att umgås med honom som vän?”
”Det var ju det jag försökte” sa Stella dystert. ”Jag ville försöka hålla ihop det på något sätt. Att det inte skulle hända något. Något för helt fel.” Hon torkade sig med ovansidan av handen. ”Men det här var kanske lika bra. Nu ska jag koncentrera mig på Markus. Det är ju inte direkt som att jag behöver strula till mitt liv med ännu fler personer, eller hur?” Hon fick tag i några gamla pappersnäsdukar som låg och skräpade på nattduksbordet. Inte använda på... hela tre dagar förmodligen. Det var hög tid att klämma fram en god gråt med andra ord. Allt hade varit för lyckligt sista tiden, nästan risk för hybris. Hon snöt sig ordentligt. ”Jag måste tänka förnuftigt.”
”Är du säker på att det är mest förnuftigt att hålla ihop med Markus?”
Stella suckade. ”Vet inte. Men vi måste göra ett seriöst försök nu. Familjeterapi, sånt. Jag vet inte hur man fixar det här bäst.”
”Att förklara och berätta kanske är en bra början” sa Gunilla innan hon gick ner. Och hon såg inte ut som att hon menade Markus.


Finkänsliga som de var det ingen som sa något mer om saken när hon kom ner med svullna ögon och röd näsa.
”Sill och röding om ett tag, det låter väl gott?” Torbjörn stod och borstade potatis över diskhon. ”Är du hungrig?”
”Sådär. Ska jag göra något?”
”Sätt dig ute du en stund. Det är lä och skönt mot väggen.”


Gunilla dukade ute på verandan och de åt under lätt småprat. Torbjörn tog en immigt kall nubbe till. Gunilla tog en folköl. Stella tog ett mjölkglas. När de var färdiga kom den trevliga grannfrun över och fick en kaffekopp och ännu mer prat.
Stella gick in och kollade sin mobil. Fem nya meddelanden rasslade in, och i ungefär en sekund kände hon sig hoppfull men sen såg hon att det bara var människor som läst bröllopsmejlet och hört av sig därför. Miriam, Markus mamma, Eva (jaha, nu gick det bra), Sussi, Anna från Sven och Anna. Hon lyssnade igenom meddelandena men ville inte prata med någon av dem. Telefonen började ringa igen, cissi mob nu ända från Grekland, men hon tryckte bort det samtalet också. Sen stängde hon av den. Johan skulle inte höra av sig.

Hon tog en lång sval dusch, rakade benen, fixade håret, skimmer-body lotion överallt, nya rena kläder, rouge på kinderna och glans på läpparna.
”Nu ser du piggare ut!” sa Gunilla när hon kom ner. ”Känns det bättre?”
”Ja. Får jag låna bilen ett tag? Jag ska in till stan en sväng, tror jag.”
”Givetvis! Självklart!” Det lät som att det var tidernas idé och på fem röda stod Stella med bilnycklarna i handen.


På femton röda hade hon parkerat i backen upp mot hans hus och stod och tvekade. Hur bra var det här? Han kanske bara skulle be henne gå. Eller börja skrika åt henne. Inte för att han kändes som en skrikig typ. Eller också skulle han vara stram och tyst och se kallt på henne och hon skulle börja lipa av press och inte få fram ett enda vettigt ord. Det kändes mer som han än att börja skrika. Fan. Hon låste upp bildörren igen. Ångrade sig. Skit. Det var ju redan förstört. Vad spelade det för roll om hon förstörde det ännu lite mer? Svängde nycklarna i handen. Låste bildörren och gick mot nummer femtioåtta. Fast hon hade kört bil in till stan kände hon sig svettig när hon kom in på gården.

Han och Lina satt på uteplatsen och åt. Johan satt med ryggen mot så det var Lina som såg henne först och glatt vinkade till, sa något med ”Stella kommer”. Johan vände sig om. Han fick inte en stram och kall min, och han såg inte ut som att han skulle börja skrika och slänga förbannelser över henne och hennes ofödda barn. Han höjde handen och log lite. Inget åh!! Stella!!-leende, men klart lovande i jämförelse med det senaste sättet han sett på henne.
”Gud så bra att du dök upp, Stella!” sa Lina. ”Vi har ett ton jordgubbar till efterrätt. Och jag är redan proppmätt.”
En skål med något som såg ut som fetaost och färskpotatis-sallad på bordet, en mindre än hälften kvar-vinflaska. De två som såg glada och rosiga ut.
”Ja, sätt dig” sa Johan vänligt och drog ut extrastolen från bakom sig till bredvid bordet. Han lät lugn och han såg lugn ut. Det verkade inte som att han tillbringat eftermiddagen med att gråta och svära dramatiskt och förbanna sitt eller hennes eller deras öde. Ingen konstig blick på henne, och ingen blick.
Stella satte sig, på kanten av stolen. ”Nej, jag har redan ätit. Tack ändå.”
”Men något att dricka ska du väl ha?” Lina hoppade upp och stack in för att hämta ett glas innan Stella hann säga ett ord. Hon såg nervöst på Johan, pratade snabbt, det kändes som att hon måste få ur sig allt innan Lina var tillbaka.
”Jag tänkte bara att jag skulle komma förbi en snabbis. Är det okej? Du kanske inte ville, och jag kan..”
”Jo, det ville jag verkligen, Stella.” Han var på väg att sträcka ut en hand och röra vid hennes men kom på sig i sista sekunden att han kanske inte borde det, att det var en krånglig sak, så han nöjde sig med att lägga den ovanpå bordet. ”Bra. Att du kom.”
”Jag ville försöka säga hur..”
Lina var redan tillbaka och Stella tystnade, vände sin blick från Johan till henne.
”Vi satt just och pratade om folk från förr och att man stöter ihop med massa nu på sommaren när dom kommer hem på semester. Och det kan ju bli.. ” Lina hällde upp vin i glaset och sträckte det åt Stella ”lite pinsamt ibland om man inte kommer ihåg dom. Skål.”
Stella var på vippen att ta en klunk när hon kom ihåg sig och i samma sekund sa Johan ”men ska du..”.
”Nej, men Gud, just det.” Hon ställde ner glaset. ”Jag ska ju inte dricka.” Det blev så häftigt sättet hon sa det på så Lina hejdade sig också med sitt glas. ”Jag menar, för att jag kör.” Stella pekade utåt mot gatan. ”Bil. Jag kör en bil. Ursäkta, jag glömde helt bort det.”
”Jaha? Inga problem.” Lina stack in igen.
”På håret.” Stella bet sig i läppen. ”Tur att någon kom ihåg.”
”Du kör en bil.” Johan log mot henne. ”Det låter alltid som att ibland kör man en traktor och ibland en ångvält när du säger det så där. Inte som att de allra flesta kör just bilar den mesta tiden.”
”Jag kanske är van vid stora variationer, vad vet du?” log hon tillbaka.
”Ja, vad vet jag? Det kanske är massa baklastare och höskrindor och motorcyklar och traktorer som ni kör där ute i Stockholms förorter?” Johan såg upp på Lina som var ute hos dem igen med vattenglas och nypåfylld tillbringare. ”Hur många olika slags fordon brukar du normalt framföra, Karolina? Så där i runda slängar en vanlig dag?”
”Ett eller två? Cykel och bil? Hur så?”
”Han märker ord.” Stella fick ett bräddfyllt vattenglas. ”Han tycker att jag formulerade mig lustigt när jag sa att jag körde en bil.”
”Typiskt han” sa Lina. ”Typiskt dom. Jag säger att jag ska köra en tvättmaskin och Max säger ”vart då?”. Varenda gång. Dom tycker det är skitkul med sånt.” Johan fnissade mycket riktigt och såg nöjd ut över ett nytt potentiell ordmärkeri och Lina gjorde en grimas åt honom. ”Det uppfattas alltså som irriterande och inte lika komiskt av alla andra, fick du med det? Skål i andra försöket.”
De tog en klunk av sina olika drycker och såg noga varandra i ögonen efteråt med glasen i hakhöjd på ett formellt sätt.
"Var är Max?"
”Hjälper till och bär kylskåp och spisar och sånt i en viss sommarstuga i Brändön” sa Johan och flinade mot henne. ”Vi firar att vi inte behöver vara involverade i såna aktioner. Någonsin.”
”Jaa, vilken lättnad. Skål igen för att hålla sig ifrån sånt. Sommarstugor.” Samma procedur med glasen och blickarna. Nu satt Stella på hela sin stol och hon kände sig inte längre lika nervös över hur det här skulle gå. Inte när hans blick regelbundet kom tillbaka till så här och fortsatte se glad och lugn ut.
Lina drog upp knäna under sig i en ”märks det att jag är yogaledare?”-position som skulle ha gett de flesta andra avdomnade ben efter en minut. De två drack mer av vinet och de tre flamsade vidare och pratade mer eller mindre allvar. Sen kom jordgubbarna. Det visade sig att Johan köpt en ladddning på Loet och Lina hade ovetande om det också köpt för att ta med till honom, så det fanns verkligen ett ton att äta upp. Färska söta svenska med vaniljyoghurt till. Mycket goda.
”Johan, har du?” frågade Lina efter en stund. ”Vi hinner en.”
Johan böjde sig bak och grävde fram något litet ur ryggsäcken som hängde på rullstolen. Lade det på bordet och sköt över det till Lina utan att lyfta på handen och visa vad det var.
”Du är ju en yogamänniska!” utbrast Stella förvånat över cigarettpaketet och tändaren. ”Du kan ju inte röka!”
”Nej, just det. Och jag röker inte, inte på riktigt.”
”Nähä? Och du då?” Stella såg på Johan som böjde sig fram och lät Lina tända hans. ”Röker inte du heller på riktigt?”
Han blåste ut röken åt sidan så den inte skulle komma på henne. ”Bara när Lina kommer hit med jordgubbar och en vinflaska och Max bär vattenberedare och du kör en bil och dyker upp som en glad överraskning till efterrätten och det är soligt väder. Såna dagar röker jag.”
”Men ge dig! Vilket solklart missbrukar-lingo. Det finns alltid en bra anledning, alltid något att fira om man letar tillräckligt hårt. Och ni är såklart inte det minsta beroende för ni kan sluta när som helst?”
”Precis!” sa Lina och Johan i kör och brast ut i skratt. ”Stella, är det här okej förresten?” frågade han sen. ”Röken? Vi kan gå ut på gården om du?”
”Nej, det behövs inte. Det är bara konstigt. Jag tänkte på båda er som renlevnadsmänniskor som tränar och yogar och så och nu sitter ni här och drar i er nikotin.”
”Jag tror vi har en ny Max. Det är just för att vi är renlevnadsmänniskor, Stella. Det här är min enda synd” förklarade Lina med överdrivet tonfall. ”Nästan. Det och choklad och vin för ofta och så ids jag aldrig stretcha tillräckligt efter jag har tränat trots att jag är PT och tjatar om det jämt och jag är skitlat vad gäller städning hemma så jag låter gladeligen Max göra allt det och skyller på att jag har ont i huvudet. Plus en släng av det vanliga med avundsjuka på folk som oförtjänt råkar ha saker jag vill ha. Men annars är jag heeelt ren. Du då, älsklingssvåger?” Hon såg på Johan. ”Vad har du för synder? Förutom att du röker en cigarett med mig en gång i månaden.”
”Uh uh” sa han oroligt.
”Och förutom att du vet exakt hur du ska koppla på det där snygga leendet, ögonen, tonfallet och charmen och utnyttjar det skamlöst för att få folk att göra precis som du vill” fortsatte Lina. ”Vad mer är du skyldig till?”
Johan började se besvärad ut. ”Lina, snälla, måste vi börja med det här nu igen?”
”Jo, låt oss börja med det här nu igen” sa Stella nyfiket till Lina. ”Det här lät spännande.”
Lina fnissade. ”Visst är det? Men du har ju garanterat märkt det vid det här laget. Du har ju umgåtts med honom i mer än ett par minuter? Det jag menar är att när han går in för det så kan Johan charma vem som helst. Han har den här egenskapen att man blir glad av att göra honom glad. Man vill att han ska tycka om en, och man blir smickrad när han gör det. Så då ställer man upp på vad han nu ber om. Komma hit och äta middag till exempel fast jag från början såg fram emot en stilla hemmakväll på soffan med en rom-com och en drink. Du förstår vad jag menar? Jag märker knappt hur det går till men inte ligger jag hemma på soffan nu, eller hur?
”Nej!” Stella log. ”Du vet, när jag träffade honom på Kvantum, förra veckan? Jag var verkligen noll sugen på fest, jag kände mig bara sur och trött och inte upplagd för något sånt, men vad händer? Det tar mindre än tre minuter så har jag tackat ja till hans fest, trots att det är första gången vi ses på evigheter och att vi egentligen inte ens känner varandra från början.”
”Bra exempel!” utbrast Lina. ”Johan, ser du nu att jag har en poäng i det här?”
Han stönade till svar. ”Kan vi byta ämne, på riktigt? Varenda gång du tar upp det låter det som att jag är någon slags psykopat som utnyttjar människor och saknar empati och Gud vet vad. Och dessutom överdriver du som fasen.”
”Jag vet inte det jag, sweetie.” Lina log hjärtligt mot honom. ”Men det är fel att kalla det för en synd, det tar jag tillbaka. Jag tycker bara det är fascinerande. Och det är ju en väldigt bra egenskap i yrkeslivet att kunna läsa av folk så. Om man nu till exempel jobbar på, vad ska vi ta, en bank kanske, och ska sälja saker. Då måste det vara rätt värdefullt. Och det är bra om man vill få trevligt bord på en restaurang, eller byta platser i flyget. Man ska alltid skicka fram Johan i de lägena. Speciellt nu efter olyckan får då vill folk säga nej ännu mindre. Och jag lovar att han inte har några som helst psykopat-tendenser.” Nu såg hon på Stella. ”Men det har du garanterat märkt det med. Han är otroligt snäll och så kan han...”
”Lina, seriöst, nu går jag och diskar och kommer tillbaka när du är klar” avbröt Johan.
Lina och Stella såg på varandra och började fnittra.
”Får jag säga en kort sak bara?” sa Stella. ”Jag tror att det är det icke-perfekta som är en del av det, rent allmänt och inte bara specifikt om Johan nu med eller utan olycka. Om man träffar på någon som ser helt perfekt ut så blir man ofta reserverad och blyg. Man jämför med sig själv, och man förlorar, alltid. Men om det är någon som är snygg men har någon lagom synlig defekt, ärr kanske eller en läspning, så blir det en mer vinnande kombination. Då blir man inte lika självmedveten eller osäker och tänker på sina egna brister, och då är det mycket lättare att falla för hela paketet. Eller hur? Men vi kan prata om vädret nu för all del. Duger det som samtalsämne?”
”Inte än” sa Lina ivrigt. ”Jag håller helt med! Om du tänker på Patricia, hon har inte kopplat det där fullt ut så hon funkar bäst på killar som blir förhäxade av hennes utseende. Hon kan inte charma sig till någon ny plats av en kvinnlig flygvärdinna för hon har inte fattat vad hon behöver göra för kvinnor. Det kommer säkert med åren. Och jag menar inte alls att jag inte gillar Patricia nu, så du behöver inte gå i försvar, Johan. Jag säger bara att på ett sätt är ni väldigt lika, men på ett annat inte alls.”
Johan hann inte ens börja formulera ihop något försvar som han såg ut att vara på väg att göra innan Max kom in på gården och hojtade högt. ”Aha!! Nu tog jag er!”
”Åååh nej.” Lina suckade trött och fimpade sin cigarett. ”Säg hej till två dagars pikar och föreläsningar.”
Max kom fram till dem med raska steg. ”Varför måste ni alltid? Va? Lina, hur dum är man om man börjar röka när man är vuxen? Det här är ju helt vansinnigt.”
”Hej älskling” sa hon ljuvt och proppade in en stor jordgubbe i munnen på honom. ”Gick det bra med spisarna?”
Hej älskling” fnös Max när han tuggat klart. ”Så lätt blir det inte att...”
Johan sköt fram salladsskålen till honom. ”Sätt dig ner och koppla av lite, Max. Vi sparade mat till dig för vi tänkte att du kommer att vara hungrig efter allt slit. Så får du jordgubbar sen. Det finns vaniljyoghurt också. Eller glass. Ät så mycket du vill.”
”Tror ni att jag är fem år?” sa Max men började ändå skyffla i sig allt det som var kvar av salladen medan Lina och Johan växlade en snabb blick över bordet.

En tom salladsskål och ett mindre berg jordgubbar senare slängde Max upp Lina över axeln, under hennes högljudda protesterande och skrattande, och tackade för ”mat och cigg och allt”. ”Och nu bär det hemåt på avgiftning för dig, älskling.”


Stella började stapla ihop deras tallrikar och glas och bar in till diskbänken. Johan kom efter med mer saker. ”Lägg dig på soffan en stund om du vill” sa han när hon råkade gäspa stort under andra vändan. ”Vill du ha te?”
”Ska du ha? Annars inte.”
”Jag kan lätt offra mig.”
Stella drog av sig skorna och sträckte ut sig på soffan, kände hur trött hon var, i kroppen och i huvudet. ”Det känns som att klockan är halv två och inte bara halv tio. Den här dagen har varit så innehållsrik. För innehållsrik.”
”Och inte blev det bättre när din stalker dök upp mitt i allt och skapade massa drama och förstörde semesterplanen” sa Johan mjukt när han kom ut till vardagsrummet. ”Din stackare.”
”Var inte du choklad och räddnings-riddaren?”
”Förra veckan, kanske, när allt var frid och fröjd. Men jag är hellre det än stalker. Om jag får välja?” Han log lite skyggt mot henne och hon klappade bredvid sig på soffan.
”Skit i det där teet. Kom och sitt med mig.” Han flyttade över till soffan och lade armen om henne så att hon kunde krypa upp i hans famn. ”Jag har faktiskt en slags förklaring. Även om det inte verkar som det så hade jag en tanke med inkognito-planen.”
Han gjorde en avvärjande gest. ”Det behövs inte. Jag tror jag fattar, Stella. Och nu menar jag inte samma skitsura ”jag fattar” som i eftermiddags. Jag kände mig så dum själv också, efter ungefär tio minuter när jag hade funderat lite. Jag kan skylla på att jag har blivit lomhörd på gamla dagar eller att jag är ringrostig som tusan på det här, men jag skulle ha lyssnat mycket mer. Mycket mer.”
”Och jag skulle ha berättat mycket mer. Jag ville få till något smart och sen klantade jag till allt ändå. Berättar inte saker, undanhåller sanningar, slänger ur mig att jag ska ha barn, allt bara, poff.” Hon suckade. ”Och jag vet att jag minst av allt betett mig som någon blivande brud, men det jag var ute efter var något som skulle få oss att... du vet, kunna ringa, och att det skulle inte kännas jobbigt eller fel.”
”Hur ligger vi till på det nu?”
”Jag vet inte.” Stella såg försiktigt på honom. ”Jag vill att du ska ringa mig, det är sant, men samtidigt är det jag som sitter med allt det här, så jag fattar att det inte är självklart. Jag vill verkligen inte att du ska känna dig dum eller utnyttjad eller något. Men det enda jag vet om nästa vecka när jag är tillbaka i Stockholm är att jag måste få tag i en familjeterapeut och en barnmorska. Och jag har inte en aning om vad du och jag skulle prata om för att hålla allt smart och okrångligt. Vädret kanske, i värsta fall. Men jag vill ändå att du ska ringa. Om jag får välja.”
”När fick du veta att du var med barn?”
”I torsdags. På kvällen.”
”Hur känns det?”
"Fortfarande helt abstrakt. Och märkligt, under de här omständigheterna."
”Hm.” Johan var tyst ett tag. ”Men det är bra med familjeterapi. Ett par kompisar till mig gick hos en sån, en sex sju gånger. Det var också en otrohetsgrej, han var med en annan tjej när han var på en resa. Och dom redde ut det. Så ni kan säkert..”
”Du” avbröt hon lågt mot hans bröstkorg och han tystnade. Stella blundade.
En otrohet, just en sån på en resa till exempel, eller en konferens, det var vad alla tog för givet att det var. Något snabbt och alkoholrelaterat, och något som inte betydde något. Sånt man kunde komma över. Det var ingen som gissade på ett par månaders förhållande, efter hur många månaders flirtande och förspel med en tjej, som man sen fortsatte träffa varje dag, på jobbet. Och hade tagit bilder på. Sånt var det ingen som tog för givet att man jobbade så hårt för, stannade kvar för.
Hon kände det välbekanta, tårarna, nya bästa kompisarna, tränga på där bakom ögonlocken. Tvingade sig att styra bort tankarna åt ett annat håll. Här och nu. ”Jag måste åka snart.”
”Två minuter till bara.” Johan höll om henne ännu lite hårdare och hon sjönk in i armarna runt sig, njöt av att kunna dra in hans doft från tröjan med vartenda andetag. ”Det var bra att du kom. Sa jag det förut?”
”Mjo.”
De satt alldeles stilla. Hans armar runt henne, hennes huvud mot hans bröstkorg. Två minuter blev fyra och sen sju och sen elva innan någon av dem rörde på sig.
”Vad vill du göra nu? Hur?” Stella satte sig upp.
”Tror du att du ska handla godis någonstans i veckan? Jag kanske kan fortsätta min tradition att råka förfölja dig medan du är kvar här iallafall.”
”Ska du träna där på sjukgymnastiken imorgon?”
”Vet inte. Kanske?”
”Om du vill kan du komma och äta lunch efteråt. Vid tolv-snåret?”
”Jag får se.” Johan sträckte på sig. Vände sin blick från henne och ut mot rummet, tittade på teven som var av och inte visade något. ”Kanske.”
”Eller kanske inte?” Stella ville ha tag i hans blick igen men han mötte inte henne.
”Jag vet inte. Måste du ha svar direkt? Jag vet inte om jag ska träna ens med tanke på kvällens rock and roll-utsvävningar. En halv flaska vin och en cigarett.” Han smålog ner i knäet. ”Vem vet, jag kanske är helt utslagen imorgon.”
”Jag tänkte mer på om det här var sista gången vi sågs.”
Nu såg han upp på henne, mer allvarligt och sträckte ut handen så att den rörde vid hennes kind. ”Nej. Det hoppas jag inte, Stella.”
”Tur.”
”Ja. Tur.” Han fortsatte att se på henne och hon lutade huvudet mot hans hand, följde den i rörelsen, och han stannade och höll kvar sin hand och hon höll hans blick. Som Lina hade sagt; de där ögonen, leendet, tonfallet och charmen. Eller som nu, de där ögonen som inte alls glittrade, leendet som inte låg på lut, rösten som inte var ljus eller glad, och charmen som var helt undanpackad. En Johan Falkman som såg trött, uppgiven och lite osäker ut. En Johan Falkman med vinfärgad tunga, och blank hy efter solen mot väggen, och inte ens någon snygg t-shirt den här gången, och ett par ben som var en alldeles för stor defekt för att kunna kallas lagom och spännande.
Vet du hur mycket jag gillar dig, tänkte hon. Vet du hur mycket jag vill att du ska gilla mig? Trots all smart skit jag häver ur mig, och alla djävla brasklappar, det är det jag vill, jag vill att du ska gilla mig.
Sättet han såg på henne förändrades och hon kände direkt samma i sin kropp, hur hon blev blixthet, medveten om alla ställen där de nuddade vid varandra. Hennes knän mot hans lår, hans axlar vid hennes arm uppe på ryggstödet. Hur hennes hand inte stoppade hans andra när den kom upp till hennes ansikte, ramade in det nu, hur varma de var, sköna, hur hans tumme sökte hennes mun och hon särade på läpparna och blundade och lät honom gå över dem, flera varv, sticka in och hon slöt munnen kring den och hörde hur han andades häftigare, och sen drog han in henne närmare sig och hennes händer som fick smeka över håret kinderna munnen halsen och hur han blundade och bet sig i läppen och höll om henne hårt och hon drog in hans doft, överallt.
Någonstans fastnade de i varandras blickar igen, mer stilla, och Johans grepp om henne släpptes efter. ”Nej” sa hon lågt, borrade in sig mot hans hals igen.
”Vänta.” Hans händer fick fast i hennes, höll ner dom längs sidorna. ”Vänta.” Han såg på henne, lugnade ner, och ner. ”Vänta.” Släppte henne och lutade sig tillbaka i soffan, med passiva händer, väntade ut henne.
Hon kunde resa sig och gå nu. Det var fortfarande okej. Det hade hänt för mycket, men inga kyssar eller slickningar eller bit, inget fullfjädrat sex, bara lite kramar och hångel. Han skulle inte ringa längre, men hon kunde åka tillbaka till Stockholm och glida in i sitt riktiga liv utan större problem. Om hon bekände det här för någon, Cissi, skulle hon säkert få höra något tröstande i stil med ”men farligt var väl inte det, va?”. Nej, var det det?
Eller också hade det blivit för sent för länge sen, redan förra söndagen, när han bjöd henne på middag och hon inte sa. Eller när hon började vakna på morgonen och tänka ”Johan!” och det kunde hon inte ens sätta en tidpunkt på. Eller när hon började drömma om honom på nätterna, exakt de här händerna och exakt den här doften. De behövde inte göra något mer, det var redan för sent. Men hon kunde gå nu om hon ville. Tacka för kaffet. Ta bilen och köra hem, ringa Markus och berätta hur fina blommorna var. Springa på Ormberget, träffa Anna-Karin, inte handla godis på hela veckan. Åka hem. Ringa de där samtalen. Kalla in all hjälp som gick att få.

Hon böjde sig fram och kysste honom.

Efter ett tag var det någon som sa ”kan vi flytta oss till sängen?” och ännu senare ”hur känns det här? det gör inte ont?” och någon svarade ”nej, det gör inte ont, det är precis som vanligt.. fast väldigt mycket bättre just nu” och ännu mycket senare var det någon som skrattade och sa ”kallar du det där ringrostigt? i såna fall så.. herregud.”.

Vid halv två tråcklade hon sig loss. ”Jag måste åka nu.”
”Tur” sa Johan lättat och flinade när hon förvånat tittade till på honom. ”Äntligen får man lite sömn här. Det är på tiden.” Han rullade över på rygg, bredde ut armarna så att han tog upp hela sängen.
Hon flinade tillbaka och började klä på sig det som låg slängt på golvet medan han låg och tittade på henne. Trosor, jeans, sockar, behå, linne, klocka. För varje nytt plagg gled han närmare och närmare henne. När hon var klar böjde hon sig ner och kysste honom en sista gång.
Han slog armarna om henne, höll fast henne.
”Du ville ju sova?”
”Jag skämtade bara. Men okej, jag kan sova om det är det du vill. Kör försiktigt. Se upp för galna taxibilar.”
Efter en stund började han skratta. ”Ska du inte gå då?”
”Jamen, herregud, jag försöker ju. Allt jag kan! Du måste jobba med mig, inte mot mig.”
”Okej.” Han fläkte ut armarna igen. ”Gå då.”
En sista sista kyss. ”Vi ses, Johan.”
Det var ingen som sa ”när?” eller ”ring mig imorgon, jag menar idag” eller ”vad händer nu?” eller ”stanna lite till bara”. Det blev ”vi ses, Johan” och han som höjde handen och hon som tittade igen från dörröppningen och sen gick.

tisdag, mars 07, 2006

Deadline 1 april!

Nu har det varit stiltje igen här, men efter en långhelgsemester, tillgång till DN och den här artikeln är skrivlusten tillbaka. Och nu jävlar ska det bli klart. Jag gav just mig själv en deadline till 1 april, då ska skrivo-historien innehålla godkänd början, mitt och slut. Dvs, vara helt genomskriven. Här finns ju pengar att tjäna, priser att vinna, med mera. Och som steg nummer ett : böcker att få antagna. Efter de är färdigskrivna. Jag tar det problemet först.